Oktober 2016

In oktober bestelde ik voor €500,- (met trillende handen) aan spullen om mijn kaarsenmakerij (lees: slaapkamer en keuken) op te zetten. Mijn ouders zorgen voor mijn eerste webshop bestelling en ik regelde mijn eerste verkoopplek in een koffietentje in Utrecht. De heren van die zaak vertelden me wel dat het ‘er ok’ uitzag maar ik echt nog wel wat moest doen aan de uitstraling. Ik probeerde ook fotografie uit…

Aan de slag in mijn slaap- en woonkamer
Wax smelten op mijn gaskacheltje

December 2016

Het zweet staat op mijn rug en mijn armen zijn verzuurd. Ik sleep met een grote tas met 25 kilo aan kaarsen door Amsterdam. Mijn grootste bestelling ooit, van Fairphone! En deze moest ik zelf brengen anders zou hij niet op tijd aankomen voor de kerst. En ja, geen auto hè!

Januari-November 2017

Langzaam aan begon ik steeds meer webshop bestellingen te krijgen (5 gemiddeld per maand) en steeds meer winkels en bestellingen van bedrijven kwamen binnen. Ondertussen bleef ik huizen schoonmaken om wat centen bij te verdienen, want van 5 bestellingen gemiddeld kun je niet leven kan ik wel verklappen. Ook wordt de 60 liter smeltton aangeschaft, een ongelofelijk geweldige investering!

December 2017

Eindelijk! Van 12m2 kamer naar een aparte kaarsenstudio van 12m2, super blij was ik! Het paste gewoon niet meer onder mijn bed, ontbijten aan mijn tafel had ik al maanden niet meer gedaan en ik begon de kelder van mijn hospita over te nemen. De eerste Brandtweervrouw, Suzy, komt bij het team. Zij zal mij af en toe assisteren tot ze met haar eigen merk badzout begint en verhuisd naar Portugal. 

Eerste studio
Pogingen tot fotografie

Januari – April 2018

De eerste echte kaarsengekte overleefd! Inmiddels heb ik een stuk of 15 prachtige verkooppunten die Brandt presenteren, een eerste Sample Sale gehad en probeer ik verwoed de productie bij te houden. Én ben ik binnen het gebouw verhuisd naar een grote werkplek van 20m2! Ondertussen poog ik ook nog wat van mijn fotografie te maken.

Tweede studio
Eerste Sample Sale

April – Juli 2018

Het bedrijf wordt overgenomen! En door niemand minder dan mijn neefje Lucas. Ikzelf ben namelijk 4 maanden fietsen door Europa. En deze reis wordt later dé inspiratiebron van de Nomad Collectie. Of ik het spannend vond om het bedrijf uit handen te geven? Nee! Sterker nog, ik vond het heerlijk. Hierdoor besefte ik me ook dat ik een team nodig ging hebben. Omdat ik het gewoon niet alleen kan.

Brandt kaarsen nomad collectie
De inspiratie voor de Nomad Collectie

Augustus – December 2018

Inmiddels ben ik al een tijdje bezig met ook markten te bezoeken. Zeker 1 keer per maand en soms zelfs 2 keer. Het is super leuk om mensen in het echt te zien ruiken aan de kaarsen en mijn sales skills nog wat aan te scherpen. Ook zijn de pop-ups in trek, dus doe ik daar soms aan mee! Daarnaast sleepte ik een super gave samenwerking met de Nederlandse ontwerper Pieter Ceizer voor Amnesty International binnen. Ik nam een cursus fotografie maar eerlijk gezegd ging dit ‘m gewoon niet worden dus besloot ik een fotograaf te nemen.

Markten!
Sojakaars Studio Ceizer
Samenwerking Pieter Ceizer & Amnesty

Januari 2019

De Pioenroos komt bij de familie! Eerst gedacht dat dit een tijdelijke kaars zou zijn maar hij bleek zo populair dat hij de basis van de Seizoen Collectie is geworden. Inmiddels ga ik markt na markt af en vraag ik de eerste ECHTE fotograaf om foto’s te maken. De samples van de Nomad Collectie komen binnen!

Onze Pioenroos

De eerste echte studio foto’s

Maart 2019

Ik word langzaamaan gek van het zoeken naar de perfecte theelicht lont en soms lijkt het alsof ik die nooit ga vinden. Daarnaast doe voor het eerst mee aan Creative Life en dat is super super leuk. En inmiddels heb ik 5 bruiloften voorzien van trouwkaarsen!

Lonten testen
Creative Life 2019

Mei 2019

Eindelijk de juiste lont gevonden voor theelichtjes! De eerste Nomad blikjes (die samples dus) gaan mee op mijn fietstocht door Schotland om te testen of ze tegen weer en wind kunnen.

Oktober 2019

Na een rustig groeiende zomer introduceren we onze allergrootste kaars, de Grote Geurkaars. Er werd veel om deze 3-lontige en krachtige kaars gevraagd dus ben ik gezwicht! Daarnaast lanceer ik ook de kaars met Lisa Goes Vegan. Dit zorgt voor veel nieuwe klanten en een hele fijne nieuwe markt. Dat betekent ook behoorlijk aanpoten. Brandt is inmiddels 3 jaar geworden!

Samenwerking Lisa Goes Vegan

November 2019

De Seizoen kaarsen Dennen & Amber en Ceder & Kruidnagel zijn bij de kaarsen familie ingetrokken! Toch nog zelf (onder begeleiding van een échte professional) gefotografeerd en de tekeningen zelf gemaakt. Hier begon ik hem ook een beetje voor te knijpen, want wat wás het druk! Ik kwam regelmatig met een boei van een hoofd, zere voeten en verzuurde armen thuis. Maar wat was en is het gaaf om te zien dat het product wat je met zoveel moeite hebt ontwikkeld en maakt zo aanslaat.

December 2019

Er verschijnen steeds meer foto’s en interviews (dat vind ik echt het allerleukste!) over Brandt in mooie magazines als Elle Decoration, GezondNU, Trouw, Libelle, etc. Er waren momenten dat ik dacht dat ik het fysiek niet zou redden tot de volgende dag, zó druk was het. Gelukkig hielpen vrienden en familie me weer mee maar dit móest anders volgend jaar. En dus had ik mijn eerst ‘sollicitatie gesprek’ met Luna.

In Elle Magazine
Met eerste, echte ‘Brandtweervrouw’ Luna

Januari – Maart 2020

En wát een Brandtweervrouw blijkt ze te zijn. Luna is echt een kanjer van een werker en een topper van een vrouw! Samen komen we er wel. We tikken de 100 verkooppunten aan en maken opnieuw een kaars met Pieter Ceizer. Ook de eerste echte copycats laten hun gezicht zien en dat is niet leuk! Daar heb ik wel een paar slapeloze nachten van gehad maar gelukkig heb ik de juiste adviezen gekregen. Ik heb ook tijdelijk 2 dames die me helpen met branding. Tot dan toe begreep ik eigenlijk niet zo goed wat dat was, dus leerde ook ik weer iets nieuws.

Maart – September 2020

Eehm…dat was wel even slikken. Lockdowns, virus, ik hoef je niks uit te leggen. Eventjes had ik schrik voor het bestaan van Brandt maar niets bleek minder waar. Het leek wel kerst, zó druk was het soms! We organiseerden speciale giveaways en misten op de markt staan toch wel een beetje.

Dit was mijn wekelijkse routing tijdens de strenge lockdowns:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maandag + woensdag + vrijdag werk ik vanuit huis! In de ochtend beantwoord ik e-mails, doe ik mijn boekhouding, schrijf ik content, bedenk ik bedrijfsstrategieën, hou ik Instagram bij en al het andere computerwerk dat je maar kunt bedenken. In de middag ben ik zakjes aan het stempelen of lonten aan het knippen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op dinsdag & donderdag ben ik in de studio! Omdat ik een gedeelde ruimte heb, hebben we afgesproken dat deze twee dagen voor mij zijn, zodat ik kaarsen kan verzenden en klanten niet te lang hoeven te wachten. Ik zwaai al van verre naar de postbode als hij de pakjes ophaalt die ik aan de deur laat staan.

Ik ga lekker kaarsen maken terwijl mijn lieve collega Luna thuis op de computer haar deel doet! Eerlijk gezegd denk ik dat ik nog nooit zo gestructureerd heb gewerkt als nu…

Oktober – November 2020

Moos en Josephine zijn bij het team gekomen en dat is ook wel nodig want het begint steeds drukker te worden. We hebben geweldige huisfotografen gevonden! Met een shoot in onze wederom uitbreide studio (30m2) en een nieuwe look op de webshop. Daarnaast ging ik aan de slag met studiogenoot Leonie om de boel een flink om te gooien en nieuwe verpakkingen te ontwerpen. En die Nomad Collectie moest er toch echt een keer van gaan komen. Gelukkig kon ik dit nu samen met iemand doen!

Nieuwe huisfotografen
Nomad testen zijn eindelijk gestart!

December 2020

Het is constant pieken! Tot we in een behoorlijk dal belanden en er geen sojawas meer werd geleverd. Dit zorgde voor veel problemen voor onze voorraad, verkochten naar onze smaak té vaak een ‘nee het kan niet’, moesten elke dag streepjes zetten op de ton hoeveel er nog in zat en nét voor de kerst hadden we nog 2 liter. Dat was een echte crisis en kocht ik hierna, in blinde paniek, zoveel sojawas dat ik zelf bijna een groothandel ben.

Kerst met het hele team(pje)

Maart 2021

Ai, covid-19 heeft ook bij mij aangeklopt en ik moet in quarantaine. Doordat ik er gelukkig niet ziek van ben geweest heb ik hard kunnen werken en “geoefend” met mijn team (die ik ineens écht ging zien als een team) hoe ze het zelf moest doen, En dat zou nog heel handig worden…

April – Mei 2021

Ik mag weer uit mijn quarantaine en dat is maar goed ook. Er is veel te doen samen met Leonie, met name de geuren ontwikkelen voor de Nomad Collectie en beslissingen maken over de nieuwe verpakkingen! We beginnen ook met het filmen van de Nomad film. Mijn vader heeft een geweldige werkbank voor me gemaakt, en die gebruiken we nog steeds met heel veel plezier!

Geluidsopnames voor de Nomad Film
De nieuwe werkbank!

Juni 2021

Eerst nog een loodzware verhuizing naar een nieuwe studio, temperaturen ruim boven de 30 graden, ontelbaar veel potjes en een hele lange trap. En dan… een BIG MOMENT in de Brandt geschiedenis: de lancering van de Nomad Collectie én 14 nieuwe verpakkingen. Wát een feest!

De verhuizing en de trap
Eindelijk, de Nomad Collectie!
14 nieuwe verpakkingen voor Brandt!

Juli – Augustus 2021

De Nomad Collectie wordt tot mijn grote vreugde heel goed ontvangen en we krijgen er een nieuw tijdelijk teamlid bij: Zora. Dit betekent dat we nu echt een serieus team zijn en het dus hoog tijd wordt voor de eerste officiële Brandt meeting, individuele gesprekken met wensen en taakverdelingen. Moos wordt Hoofd Productie wat enorm veel helpt voor mij om mijn eigen taken wat grondiger te kunnen doen. En kunnen we ons gaan voorbereiden op weer een nieuw kerst seizoen!

Oktober 2021

Brandt bestaat 5 jaar! Wow, wát een feest. We hebben toch al behoorlijk wat overleefd: een tekort aan was, brandt in het gebouw waar onze studio zich in bevond, een pandemie en copy cats. Maar we hebben nog veel meer ontzettend leuke dingen beleefd: markten, bijzondere verhalen, creatieve ontwikkelingen, persoonlijke mijlpalen en ga zo maar door!

Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mensen de kaarsen nog altijd graag branden in hun huizen, tijdens het koken, bij een altaar en cadeau geven. Het is écht bijzonder om je eigen creatie geluk te zien brengen. Ik ben ook heel blij met het team wat ik inmiddels run (als een echte manager ;)), die zo zelfstandig, goed en vol passie werken. Ik kijk uit naar de komende 5 jaar!

Oktober 2021 – September 2022

En toen kwam er een shock, voor het hele team maar het meest voor mij. Ik blijk een zeer zeldzame agressieve hersentumor te hebben. De kapitein moet het schip verlaten en mijn crew moet het alleen doen onder begeleiding van mijn verloofde Nicholas. In februari 2022 maakte ik dat bekend omdat klanten/retailers e.a. mij persoonlijk wilden spreken en mijn team geen smoesjes wilden verzinnen.

Op Instagram schreef ik het volgende:

Ik ben met tumorverlof. Ja, dit wordt een gekke post. Sinds oktober vorig jaar ben ik aan het “stoeien” met een zeldzame hersentumor. Mijn top team en vriend Nicholas hebben het bedrijf draaiende gehouden terwijl ik 2 hersenoperaties en zware chemo’s onderging. Nu staat mij 6 weken bestraling en nog meer chemo te wachten en ‘woon’ ik daarom tijdelijk in Groningen. Hopelijk krijg ik wat van de stad te zien want het lijkt me een top stad. Daarna zal er nog een lang en onzeker traject volgen.

Het voelde al een tijdje conflicterend om hier niks over te zeggen. Brandt is mijn kindje van 5 jaar en ik ken veel van jullie persoonlijk en krijg ook veel berichten aan mij gericht (die ik moeilijk kan beantwoorden). Daarom is het tijd om te vertellen waarom ik er soms wel ben en vaker niet. Maar vooral dat mijn Brandtweervrouwen (en man) aan het roer staan en ik met trots en vol vertrouwen vanaf de kade meekijk. Dat zij de boel écht runnen terwijl ik blij ben dat ik deze post kan plaatsen.

Het zijn van een jonge, groeiende ondernemer is een uitdaging, zeker tijdens corona en al helemaal met een ziekte. Maar het hebben van een eigen bedrijf houdt mij ook gemotiveerd, scherp en het is waar ik naar uitkijk om mee bezig te zijn. Iets waar ik trots op ben: op wat ik heb opgebouwd en trots dat de mogelijkheid er is om het los te kunnen laten. Ook al wil ik dat niet.

Ondertussen blijf ik vooruit kijken: gemotiveerd, positief, ambitieus, vol goede grappen (vind ik zelf) en probeer deze militaire missie en lijfelijke ontberingen zo goed mogelijk te doorstaan. We gaan voor volledige genezing. Geen twijfel over mogelijk.

Inmiddels zijn de behandelingen voorbij en lijken deze goed aan te slaan. Wat de toekomst brengt weten we niet. Wat ik wél zeker weten weet ik dat ik nog steeds vol passie en enthousiasme wil werken aan Brandt, samen met mijn sterkte Brandtweerlieden!